Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions

0

Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions

Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Exterior Photography, Windows, Chair, DeckWaghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Interior Photography, Brick, Windows, BeamWaghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Interior photography, bedroom, lighting, bed, windowsWaghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Exterior Photography+ 38


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    3085 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: Hindware, Aluminum dish, Bath line, The purple turtles
Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Exterior Photography, Windows, Beachfront, Coast
© Lalit Rajoria

Text description provided by the architects. The Waghoba Ecolodge is a complex contiguous to the buffer forest of the Tadoba Wildlife Sanctuary in the state of Maharashtra in India. The property’s target clientele are wildlife enthusiasts and conservationists. The brief required a complex of 16 chalets with responsible tourism at its heart. The developers have sought to restore previously cultivated land to its original state of deciduous forest as part of their ecological intentions. This required interventions in the landscape to improve biodiversity. By observing the surrounding land and through a biodiversity survey, the local flora and fauna were identified.

Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Exterior Photography
Courtesy of Biome Environmental Solutions
Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Image 28 of 38
Map – Bed and Breakfast
Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Interior Photography, Windows, Table, Beam
© Lalit Rajoria

For biodiversity to flourish, it was essential to integrate a body of water into the semi-arid climate of this region. In summer, the temperature rises here to 48 degrees Celsius. By identifying the existing dyke and removing sand from the channels, a lake was created at the entrance to the station. This lake stored rainwater and treated wastewater. Additional reforestation with native plant species provides a green corridor for wildlife to approach the lake. This lake is now home to a plethora of birds and animals. A lookout cache has been introduced in the design for enthusiasts and professional wildlife photographers to observe wildlife in its own habitat.

Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Exterior Photography, Beachfront
Courtesy of Biome Environmental Solutions

Todaba’s landscape has a variety of shades ranging from golden to dark brown for most of the year and green during the monsoons. The capture of the golden to brown hue was done in the material palette of the architectural interventions. The material palette is a combination of local sandstone and stabilized adobes made on site from local earth. The lake becomes the site of the project. The main building and its reception area border this lake. Here, travelers also enjoy the rising sun when they are about to leave for the tour of the forest. Gazebos along the dining room and living room provide views of the lake, forest, and evening sky. Below this raised living room is a shaded swimming pool with its deck overlooking the lake. The swimming pool ceiling which features a filling of pot lids creates a dynamic reflection while ecologically reducing the consumption of materials.

Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Interior photography, bedroom, lighting, bed, windows
© Lalit Rajoria
Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Image 27 of 38
Sections – Bed and Breakfast
Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Interior Photography, Bedroom, Windows, Chair, Bed, Beam
© Lalit Rajoria

Guests are accommodated in cottages placed along the east-west axis at the heart of the property. Each cottage has large openings to the north and south shaded by deep verandas. The study desk and the bed see the buffer zones giving a living experience in the forest. As the peak safari season is summer, buildings are designed to reduce cooling loads using passive strategies. Composite stone and adobe walls on the east and west sides reduce heat gain. The toilets and changing room protect the room from the western sun. A small skylight with heat-reflecting glass near the vanity sinks brings a large amount of light inside the restroom area. A vaulted roof of conical pottery tiles with air voids and a ceramic mosaic on top insulates the interior spaces from the incident heat of the roof.

Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Exterior Photography, Windows, Chair, Deck
© Lalit Rajoria
Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Interior photography, table, chair, beam, patio, terrace
© Lalit Rajoria

The interior finishes of the guest areas continue the same color palette ranging from light brown to dark brown and terracotta reds. The golden brown kota (limestone) floor blends well with the adobe walls. The red terracotta roof tiles create contrast and make the vaulted ceiling stand out even more. The ferrocement luminaires with warm yellow light create a very cozy atmosphere. The west staff accommodation is carefully located to provide quiet space and privacy for its occupants while they rest during breaks. The upper staff accommodation uses a design language similar to guest rooms with adobe walls and vaulted terracotta ceilings. Junior staff dorms are designed to provide windows near each single bed space. The load-bearing fin walls act as a partition between the individual beds offering a certain level of privacy to its users. Water from the roof of the staff accommodation is harvested and stored in the 0.1 million liter water storage tank.

Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Exterior Photography, Windows, Facade, Beam
Courtesy of Biome Environmental Solutions

All wastewater from the property is treated using a PHYTORID plant-based water treatment system developed by the National Institute of Environmental Engineering NEERI and is then used for growing organic vegetables and forest on the property. The use of terracotta as infill in RCC slabs or roofs of residential spaces adds to the concept of circular economy. These are produced in the village and local areas and use the de-sanded soil from the lakes.

Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Image 31 of 38
Section and elevation 02

Since most buildings, even in rural areas, adopt RCC construction, these skills disappear. As the inhabitants migrate and agricultural activity reduces, the desilting of the lakes comes to a halt. Failure to remove sand leads to a drop in the recharge of the aquifer. We consciously used terracotta to integrate the installation into a virtual cycle. We want the installation to show that the ecological architecture is in tune with the ecosystem. The vaulted roofs were made in collaboration with the Science Center for Villages (CSV) Wardha. It is an organization that works on the principles and values ​​of Gandhi. The project for us is a happy collaboration between ecology, social and leisure.

Waghoba Ecolodge Resort / Biome Environmental Solutions - Exterior Photography, Windows, Waterfront
© Lalit Rajoria

Share.

Comments are closed.