UIXIU Shop / One Fine Day Studio & Partners

0

UIXIU Shop / One Fine Day Studio & Partners

UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography, WindowsUIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior PhotographyUIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior PhotographyUIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography+ 26


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    152 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2022


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

    Manufacturers: ALPI, 绿众木, 芬尼特


  • Main architect:

    Junpeng Li

UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography, Windows
© YUUUUNSTUDIO

Text description provided by the architects. Commissioned by UIXIU, a local multi-brand boutique in Qingdao, One Fine Day Studio & Partners (see as ofD) designed its fourth store located in the luxury shopping mall Hisense Plaza. The client required a retro and elegant ambiance for the new layout to fit the elegant context of the mall and provide a suitable environment for the upcoming classical Chinese style collections. Drawing inspiration from the aesthetics of ancient Roman architecture, ofD brought a solemn and grand sensibility and pragmatism of spatial order into the venue, using natural stone materials as the main components to construct an aesthetic of the space that combines a sense of eternity and dynamism, echoing the boutique’s curated philosophy – to select the best and maintain style through the ups and downs of fashion trends.

UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography
© YUUUUNSTUDIO
UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography
© YUUUUNSTUDIO

Tranquil and lively palette. The starting point of the design is to amplify the sensory attraction of materials and colors to distinguish the brand’s characteristics among its variegated mall neighbours. ofD took marble as the pivotal element to build the spatial atmosphere, using its visual weight and varied hues to capture customers’ attention at first glance. The gate consists of two oversized granite slabs, whose simply polished surfaces resemble unprocessed jades. Selected to add an oriental flavor, the delicate and warm green neutralizes the cold and horny feeling of the material. As the main color of space, different shades of green symbolize growing vitality. With the peaceful apricot tone, it separates the store from the hustle and bustle outside, allowing the natural liveliness to extend into the quiet space.

UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography, Beam
© YUUUUNSTUDIO
UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography
© YUUUUNSTUDIO

The rhythm of the store is made up of evolving colors that gradually add from the entrance to the back, evoking multiple layers of responses and imaginations. In the middle area, a mahogany granite room divider is placed to contrast with the understated base hues of the highlights, illuminating the space with its dense color. At the back of the store, a blue shelf brings an air of freshness to the space. Composed of four color codes, the harmonious color scheme recalls the unique skyline scenery of the coastal city of Qingdao: blue sea and sky, distant grasslands and hills, red tiled buildings and white stone shores… The combination brings back a refreshing regional memory, aligning customers and space.

UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography
© YUUUUNSTUDIO
UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography, Windows
© YUUUUNSTUDIO

Vibrant and tactile texture. Modular display tables and decorative panels stand still, while a flow of movement and vibrant dialogues form between their patterns and textures. Without physical connections, these marks ripple across material surfaces, all engaging in silent visual play. In contrast to the calm, brilliant sheen, the large-scale cracks and patterns of organic shapes in the granite suggest a tale of time changing, decaying and regenerating. Additionally, the steel frames of the display shelves are clad in a woodgrain finish and the custom tables are covered in undulating circular markings, echoing one another in a form of shared natural mimicry. Using the spreading patterns as a visual medium, ofD presents the flowing emotions of space to customers.

UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography
© YUUUUNSTUDIO
UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography, Column
© YUUUUNSTUDIO

The aesthetic pleasure lies in the details. While the visual and tactile stimuli of the materials recall the delicacy of fabrics and craftsmanship, ofD has taken a texture-driven design approach to create an impressive offline shopping experience. Hard-surfaced materials, such as porous travertine and bumpy plaster walls, show obvious scratches and dents as if they were traces of time. Compared to such an “imperfect”, it’s the softness of new life: the cylindrical hanging rails are wrapped in soft recycled leather, and the lush foam wallcovering is actually made of soft fabrics, reminiscent of a field of grass without end, filling the space. with a natural, free-spirited vibe.

UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography
© YUUUUNSTUDIO
UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography, Beam
© YUUUUNSTUDIO

A space rearranged in order. Following the guide of order and practicability, ofD reorganized the layout, emphasizing a visual sense of store axis and depth. Although the planning is not strictly symmetrical, it can still cause the eyes to trace the invisible axis line and look deeper into the interior area to get an overall impression of the store’s style and selections, while leaving a blank for further exploration. The evenly arranged ceiling light panels are box-shaped, resembling the significant dome of the Pantheon, bathing the interior through filter sheets in a classic glow. On both sides, suspended rails act as directional lines, inviting customers into the space. At the entrance, the sculpture-like central island, combining the functions of display and cash register, embodies a practical consideration for efficient use of space as well as a design intention to enhance the solemn sensibility. With a sinuous structure, the island also brings the flow of customers to enter inside. The fitting room is divided into several independent boxes, two of which are placed in the middle of the store. Both inward-facing sides of the pair are covered in mirrors, the reflections of which add a layered feel to the space.

UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography, Glass, Windows
© YUUUUNSTUDIO
UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography
© YUUUUNSTUDIO

The display components can be freely assembled, while their frames have been reshaped in large volumes to match other heavy blocks. Their hollow structures ensure an impression of transparency in space. From different points of view, the structure becomes either an object in the painting or a frame to showcase the clothing collections. From spatial planning based on a pragmatic perspective to a sensory aesthetic concept – implemented with multiple colors, tactile materials and careful attention to detail, everything has been designed to create layers and dialogues in space, creating an enchanting poetic atmosphere. Both tranquil and vibrant, sometimes clear and sometimes vague, the subtle and evocative spatial experience also enriches the imagery of the UIXIU brand.

UIXIU Boutique / One Fine Day Studio & Partners - Interior Photography, Kitchen, Lighting
© YUUUUNSTUDIO

Share.

Comments are closed.