Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter

0

Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter

Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Exterior Photography, Windows, FacadeOffices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Exterior Photography, Facade, WindowsOffices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Interior photography, Windows, ChairOffices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Interior photography, Table, Chair+ 23


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    5022 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

    Manufacturers: Caparol, Ecophon, Garsnas, HAY, jotun, Kvadrat, Moelven, Muuto, Optigrun, Schüco, Smidmek, Tarkett, Åkompani

Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Exterior Photography, Facade, Windows
© Michael Perlmutter

Text description provided by the architects. Kv Ledvolten is centrally located in the new and growing district of Ulriksdal in Stockholm, Sweden. The volume is partly triangular and detached surrounded by streets on three sides and a square to the north. Its volumetric presence is preponderant when arriving on the site. The triangular shape and its narrow angles create playful geometric relationships with the context and give the building a strong sculptural character.

Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Exterior Photography, Windows, Facade
© Michael Perlmutter
Offices of Ledvolten / Gatun Arkitekter - Image 19 of 23
Sitemap
Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Exterior Photography, Facade, Windows
© Michael Perlmutter

Facade. Like a city palace, it´s divided into three drives: the entrance floor in the form of a plinth of gray lightweight glass concrete and timber frame partitions; “the body” made up of three floors with a repetitive opening rhythm; and a double-height top floor, “the crown”, which provides a spectacular 5m high ceiling space for tenant social activities.

Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Interior photography, Windows, Chair
© Michael Perlmutter
Offices of Ledvolten / Gatun Arkitekter - Image 20 of 23
Floor plan 1
Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Interior photography, Living room, Wood, Chair, Lighting, Windows, Beam
© Michael Perlmutter

Each floor protrudes 5 cm, which contributes to the characteristic appearance and the playful volumetric character of the building. The successive projections allow a distribution of the masses along the facade and generate a better balance of proportions, both vertically and horizontally.

Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Interior photography, kitchen, table
© Michael Perlmutter
Offices of Ledvolten / Gatun Arkitekter - Image 21 of 23
Floor plan 2
Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Interior photography, Table, Chair
© Michael Perlmutter

Material and color. The color was chosen based on the palette of the surrounding buildings. On the other hand, to distinguish the character of the intervention and emphasize its sculptural presence, a glossy finish has been chosen for a touch of exclusivity. The ‘body’ and ‘crown’ are constructed from precast concrete elements which are painted in a method that gives a shimmering, shaded metallic finish.

Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Interior photography, Facade
© Michael Perlmutter
Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Interior photography, Table, Counter, Chair
© Michael Perlmutter

The facade on the ground floor is characterized by the relationship between the light gray concrete and the glass partitions with a wooden frame. Extruded wood fins mark their presence and take up space, while ribbons create a finer detail highlighting entry points. The recesses of the blind precast concrete walls at ground level follow the proportions and rhythm of the half-timbered partitions to form a harmonious overall composition.

Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Interior photography, Dining room, Table, Windows
© Michael Perlmutter

Detail and Integrity. The constituent elements of the building such as prefabricated facade elements and window openings are rationally taken care of, but also well considered in relation to the volume of the building and their presence as individual details. The joints of the precast elements are subordinate to the design of the building and used as a vertical reference of the facades while the horizontal joints are formed by the 5 cm protrusions.

Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Exterior Photography, Windows, Facade
© Michael Perlmutter
Offices of Ledvolten / Gatun Arkitekter - Image 22 of 23
Elevation
Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Exterior Photography, Facade, Windows
© Michael Perlmutter

Interface details are simple and clear. The window frames are covered by the concrete elements and are thus hidden from view from the outside. The window sill and apron are integrated with the concrete elements, promoting clarity and simplicity of detail. Ledvolten is BREEAM Very Good certified.

Offices Ledvolten / Gatun Arkitekter - Exterior Photography, Windows, Facade
© Michael Perlmutter

Share.

Comments are closed.